ХАЛОТЕРАПИЯ

ХАЛОТЕРАПИЯ

Приложение на халотерапията при здравни проблеми

 

 • Приложение на халотерапията при Астма, Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и Кашлица на пушачите

Халотерапията има значителен положителен ефект върху симптомите на астма и обструктивни бронхиални състояния, причинени от възпаление и вредни натрупвания в дихателната система. Естествено антибактериален и противовъзпалителен, частиците натриев хлорид се разпространяват дори и в най-дълбоките части на бронхиалната система, ефект който се дължи се на уникалната система за разпръскване на аерозолите и микроскопичните размера на частиците. Поредицата от процедури по вдишване на сух солен аерозол довеждат до подобряване на мукоцилиарния клирънс и намаляване на бронхиалното възпаление, намаляване или пълно елиминиране на патогенните микроорганизми, както и намаляване на бронхиална хипер-реактивност. В резултат се подобрява функцията на белите дробове, появяват се по-малко спастични пристъпи, и се постигат по-чисти въздушни пътища при това с по-малко използване на лекарства за овладяване на симптомите. Дори и хронична дълбока кашлица поради употребата на тютюн, известна като „кашлица на пушачите“, показва значително подобрение при продължително лечение.

 

 • Приложение на халотерапията при Алергии

Халотерапията представлява уникална възможност за лечение на страдащите от алергии, която предлага бързо и естествено облекчаване на симптомите. Както е добре известно, солта е добър антиконгестант; тя намалява възпалението, разширява дихателните пътища, възстановява нормалния пренос на мукозната секреция и освобождава блокажи в бронхите и бронхиолите, водещи до бързо елиминиране на остатъчния катран и чуждите алергени. Подобреното отводняване дава възможност за намаляване на замърсителите, които могат да активират или удължат алергичните пристъпи. Освен това, способността на солта да намалява отоците в подутите лигавици на синусите и респираторния тракт, отваря дихателните пътища и води до бързо облекчаване на симптомите. Изследвания върху пациенти с алергии в Русия проведени за дълъг период от време, показват значително подобрение в състоянието им за период от десет години. Това дава възможност халотерапията да се признае за сертифицирано лечение от Министерството на здравеопазването на Русия , както и от други асоциации в Европа.

 

 • Приложение на халотерапията при Кашлица, Простуда и Грип

Сеансите халотерапия имат незабавен ефект върху симптомите на настинка и грип. Дишането става по-лесно след вдишване на солни аерозоли, тъй като те естествено намалят слузните секрети и отоците от подутите дихателни пътища, така че дренирането е по-лесно. Системата за разпръскване на микроскопични солни частици, използвана в тази терапия, дава възможност на солта да проникне най-дълбоко във всички участъци на дихателната система, проявявайки своето антибактериално и противовъзпалително действие спрямо главната причина за болестното състояние.

Освобождаването от дразнещото действие на лепкавите слузести секрети и остатъци, както и спазмолитичния ефект, резултат от успокояващите отрицателни частици, водят до облекчаване и стихване на кашлицата. Освен това, дълбокото прочистване на синусните кухини и дихателните пътища, което е непосредствен резултат от този вид терапия, намалява токсичното натоварване на имунната система, независимо от външните фактори. Поредицата от няколко лечения с халотерапия не само помага за облекчаване и излекуване на настинка или грип, но повишава резистентността на организма към нови такива инфекции в продължение на месеци.

 

 • Приложение на халотерапията при Инфекции на синусите и ушите

Способността халотерапията да намалява отоците в дихателните пътища и кухини, които не са непосредствено достъпни за други средства за лечение, я прави идеално решение за справяне с инфекции на ушите и синусите. Халотерапията е напълно безопасна и удобна както за деца, така и за възрастни, и може да доведе до облекчение не само в краткосрочен план, но и до трайна устойчивост спрямо повтаряемост на такива инфекции. В случаите на ушни инфекции, аерозолните частици са в състояние да проникнат дълбоко във вътрешните канали на ухото, намалявайки възпалението, отока и бактериите в Евстахиевата тръба.

Освобождаване на подутите тъкани от отока разширява пътищата, подобрява дренажа и увеличава аерация зад тимпанната мембрана, водещо до намаляване на инфекцията в джобовете, където бактериите често се задържат поради събраната там течност. Облекчаване на инфекции на синусите се постига и чрез дълбоко проникващите сухи частици сол. Отрицателния заряд на сухите аерозолни частици ги кара да бъдат буквално привлечени към по същество положително заредената среда на възпаление и заразени синусни кухини. Облекчаването се постига бързо тъй като слузестите секрети намаляват и могат свободно да се освобождават, премахвайки застоелите остатъци и бактерии. Микроскопичните частици сол стимулират и имунната система, увеличавайки вродената способност на организма да се съпротивлява на новопостъпващи инфекции, тъй като антибактериалните и противовъзпалителни свойства, намаляват силата на текущата инфекция. Това може да доведе до значително намаляване на нуждата от антибиотици при хронично страдащите от инфекции на ушите и синусите.

 

 • Приложение на халотерапията в Дерматологията

Халотерапията има благотворно влияние върху покривната система (защитен слой кожа) и косата. Тя нормализира pH и предизвиква възстановителните и регенеративни процеси в дермата, увеличава твърдостта на кожата и стимулира растежа на косата. Сухата сол влияе върху микроциркулацията на кожата и подпомага клетъчната мембранна активност. Антибактериалните и противовъзпалителни свойства на халотерапията са в основата на лечение на кожни заболявания като екзема, дерматит и псориазис. Според традиционната китайска медицина, белодробният меридиан управлява кожата, така че вдишването на солен въздух ще се отрази положително най-напред на белите дробове, а след това и на кожата. Тъй като солната терапия премахва токсините и замърсяванията, кожата ще изглежда и ще се чувства по-добре.

Частиците сол, които се използват в халотерапията, могат да повлияят на голяма част от патологичните случаи в областта на дерматологията: възпалителни болести, инфекциозни болести и автоимунни болести. Основните кожни болести са контактни алергии (дерматит или контактна екзема), атопична екзема или атопичен дерматит и псориазис.

Контактните дерматити са често срещани и представляват основната форма на кожна алергия при контакт с вещества от околната среда. Появяват се на мястото на допира с алерген и понякога очертават самото място на допира. Проявяват се като сърбеж, зачервяване и мехури, някои от които съдържат течност и образуват малки мехурчета с вода, или като рани и кора върху кожата.

Изчислено е, че около 10% от децата страдат от атопична екзема- възпалително заболяване на кожата придружено от силен сърбеж. Чрез различни механизми кожата реагира на разнообразни стимули, на които други хора не реагират. При около 80% от случаите, освен проявление по кожата, болният или неговите роднини страдат от астма и/или алергичен ринит. Склонността към този тип болести се нарича атопия.

 

Псориазисът е възпалителна болест, която се проявява основно върху кожата. Сравнително често срещана болест, която засяга 2% от населението. Счита се като болест, която не е заразна, хронична и чието развитие варира според пациента. Причината за появяването й не е съвсем изяснена. Въпреки това се знае, че влияние оказват генетични фактори и околната среда.

Частиците сол с антивъзпалително и антибактериално действие се утаяват върху кожата и на разранените части от кожата и убиват всички гъбчки като имат благоприятни ефекти върху косата и на микроциркулацията на кожата и активират различни физиологични процеси във Вашето тяло и нормализират нивото на pH на кожата.

 

Други приложения на халотерапията

 

 • НОСНИ ПОЛИПИ

Носните полипи са торбички от възпалена тъкан, които се образуват върху вътрешния слой на носа или синусите. Полипите могат да се появят в резултат на дразнещи вещества и/или запушена в носа слуз (носна лигавица) и/или синусите. Обикновено носните полипи се появяват близо до eтмоидните синуси, които се намират в горната вътрешна част на носа, и се разрастват по откритите части на носа. Големите полипи могат да запушат синусите или дихателните пътища.

Симптоми на носните полипи

 • Дишане през уста
 • Усещане за запушен нос
 • Чувство за намалено или напълно загубено обоняние (няма общо с инфекциите на синусите)
 • Хората с носни полипи често се оплакват от „настинка“, която продължава с месеци и години.

Главоболие или болки не са характерни признаци, освен ако няма налице инфекция на синусите.

При халотерапия, солта, която се вдишва, има свойството да абсорбира по естествен начин течностите (слузта) от носа и от синусите, като в същото време „изчиства“ дихателната система, защото солта е естествено антисептично средство с противовъзпалително и антибактериално действие.

След като слузта се изцеди и отстрани настъпва облекчение на симптомите и обикновено полипите започват да намаляват.

 

 • ХАЛОТЕРАПИЯТА В СПОРТА

Според проведените от спортни клубове проучвания, халотерапията се доказва като изключително ценен инструмент за подобряване на представянето на спортистите.

Възможно е да се твърди, че има подобрения при спортовете, където съществуват белодробни ограничения за постигането на резултати.

Целта на всеки атлет е да достигне максимално пълния си потенциал.

Симптомите на неправилния модел на дишане са:

 • Ограничен обмен на въздух
 • По-ниска издържливост и постигнати резултати
 • По-високи количества млечна киселина, която причинява на атлета остатъчна мускулна болка
 • Повече обезводняване
 • Повече спазми
 • Времето за възстановяване
 • Повишено безпокойство
 • По-ниска концентрация
 • По-голяма вероятност от травми по време на тренировки или състезания
 • По-малко енергия
 • Лош сън

Целта на халотерапията в спорта е да нормализира дишането.

Когато тялото функционира в рамките на нормалните си физиологични параметри то може да постигне по-високо ниво на представяне. Силата и издръжливостта се усилват и в противовес на предишните симптоми.

 

Съществуват състояния на дихателната система и белодробни ограничения, познати при атлетите:

 • Запушване на въздушния поток и слабо представяне в резултат на неговото намаляване.
 • По-голяма склонност към бронхит
 • Излагане на алергени и на поемане на нежелани частици чрез вдишване
 • Болести на дихателната система като астма, алергия, възпаление на дихателните пътища

 

В спорта халотерапията се използва за:

 • Почистване на слузта от дихателните пътища като по този начин се премахват пречките за въздушния поток
 • подобряване на механизма на премахване на слузта било при астматици или при здрави индивиди
 • постигане на воден баланс в дихателните пътища
 • определяне на анти-възпалителните и бактерицидни ефекти
 • намаляване на склонността към бронхит
 • подобряване на белодробната функция
 • изчистване на нежеланите частици от белите дробове

Използването на халотерапията като начин на лекуване без лекарства за астма, бронхит и синузит може да доведе до по-добра белодробна функция и по-добро представяне, както и превенция и лекуване на атлетите от болести на дихателните пътища.

 

 • ОТКЛОНЕНИЕ НА НОСНАТА ПРЕГРАДА

Отклонението на носната преграда видимо променя пирамидалната форма на носната кухина и последствията от това може да са големи. Основно това се проявява като запушване на носа или като затруднено преминаване на въздуха през носната кухина, като двете, или като едното или другото. Понякога отклонението също причинява изменение в гласа, който придобива типична тоналност, както и изменения в обонянието. Може да има и непреки последствия. Например ако отклонението предизвиква турбуленции на вдишания въздух, това е възможно да намали защитата на носната лигавица, което от своя страна води до предразположеност към повтарящи се епизоди на остър ринит или хроничен ринит.

Процедурите по халотерапия са 100% натурален и безопасен метод на въздействие върху здравето на човека. Частиците сол, които навлизат в дихателните пътища намаляват подуването на носната лигавица, причинило запушването на носа, като разширява дихателните пътища в носа и в носните кухини и позволява по-добро отичане.

 

 • СТРЕС, БЕЗПОКОЙСТВО, ДЕПРЕСИЯ И ХРОНИЧНА УМОРА

Стресът се определя като съвкупност от физическите и психическите реакции, причинени от определени външни фактори, които позволяват на индивида (човек или животно) да преодолее определени изисквания на околната среда и причиненото от този процес физическо и психическо натоварване.

Терминът „стрес“ е взет назаем от физиката, където се използва, за да назове напрежението и износването, на които са подложени материалите. За първи път е използван с днешното си значение през 1936 от медика Ханс Селйе в научното списание „Природа“.

Стресът може да е причинен от безпокойство и депресия, произлизащи от внезапна промяна в начина на живот и под влиянието на определена среда, която кара човек да изпитва определено чувство на притеснение. Когато симптомите на стрес продължат за дълъг период от време може да се появи чувство на избягване (което да е свързано с безпокойство и депресия). Защитните ни механизми престават да действат по ефективно като по този начин се увеличават възможността от появата на болести и по специално на сърдечносъдови болести.

Халотерапията се изразява като особен тип въздействие, което се извършва в среда, където въздухът е контролиран и възпроизвежда естествения микроклимат на естествените солни пещери.
Терапевтичният процес влияе добре върху нервната система, облекчава стреса и безпокойството чрез наситена с отрицателни йони среда. Отрицателните йони намаляват стреса, главоболията, летаргията, депресията и повишават енергията, умствената пъргавина и подобряват физическото състояние.

 

 • БОЛЕСТИ СВЪРЗАНИ С ТЮТЮНА

Тютюнопушенето е една от основните, но предотвратими причини за заболяване.

Тютюневият дим и много от неговите компоненти, включително акролеина, ацеталдехида, формалдехида и свободните радикали пряко променят структурата и функциите на централните и периферните дихателни пътища, алвеолите, капилярите и имунната система на белите дробове. Тези изменения предизвикват възпалителни промени в големите дихателни пътища като увеличават секретните жлези на лигавицата и възпаления на малките дихателни пътища, което причинява енфизем и се изразява в намаляването на експираторния дебит.

 

Eфектите от тютюневия дим могат да се разделят на остри и хронични:

Остри ефекти от тютюнопушенето: обостряне на астмата, раздразнение на носната и бронхиалната лигавица, настинки, грип и инфекции на по-малките дихателни пътища, бактериална пневмония, пневмоторакс, туберколоза, кашлица.

Хронични ефекти на тютюнопушенето: Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Халотерапията действа като метод на почистване и пречистване на дихателните пътища и белите дробове.

Почиства белите ви дробове от нежеланите частици.

Отваря запушените дихателни пътища като едновременно „работи“ заедно с имунната система, за да стимулира, повиши и подобри белодробния капацитет. Халотерапията е безболезнен метод на лечение, който не използва вредни за здравето химикали и е 100% натурален! Почистете белите си дробове! Погрижете се за себе си сега преди да е станало късно.

 

 • ХЪРКАНЕТО

Хъркането може да бъде голям проблем, защото хъркането притеснява партньора от другата страна на леглото.
 Хъркането често е резултат на възпаление в горната част на гръдния кош, или затворени носни проходи. Солната терапия пречиства дихателните пътища и по този начин ефективно намалява и дори премахва хъркането.